Frida Ånnevik

Frida Ånnevik (født 1984) er en norsk musiker, komponist og tekstforfatter. Hun ble tildelt Grappas debutantpris i 2009 og ga ut sin debutplate ”Synlige hjerteslag” i november 2010. Frida beskriver musikken sin som ”pop i åpent landskap”, med referanser til både vise, jazz, folkemusikk og soul.

Hun vokste opp på Ridabu utenfor Hamar og drev med musikk og teater i oppveksten. Hun har musikkutdanning fra rytmisk linje ved Universitetet i Agder, tidligere konservatoriet. Våren 2009 produserte hun en demo med egne låter og sendte denne til Grappa musikkforlag. Som den fjerde i rekken etter Siri Nilsen, Gjermund Larsen og Valkyrien Allstars ble hun tildelt debutantprisen.

Debutplata ”Synlige hjerteslag” ble jobbet fram sammen med produsent Andreas Mjøs (Jaga jazzist, Adjagas, Susanna and the magical orchestra). Det ble kåret til årets bestenorskspråklige album av NRK P1 Norsk på Norsk og havnet på årsbestelistene til journalister i alt fra Lydverket til Vårt Land. Hun gjorde stor suksess på By:Larm 2011, og har varmet opp for Odd Nordstoga i flere av de største byene i Norge. Singlene «Strået» og «Snubletråd» gikk begge i tung rotasjon på NRK P1 i 2011. Ånnevik var nominert til Spellemann både som årets nykommer og i kategorien vise. Hun ble også den første vinneren av Tekstforfatterfondets nyoppstartede debutantpris «LYSPUNKT», og hun ble tildelt Vidar Sandbecks kulturpris ”Regnbågåbrua”.

Frida Ånneviks andre album «Ville Ord» kom i september 2013, også dette produsert av Andreas Mjøs. Med andrealbumet ble hun nominert til Spellemann i kategoriene vise og tekstforfatter, og fikk prisen for beste tekstforfatter.

I 2014 bidro hun til feiringen av 100års-dagen til Alf Prøysen og Prøysen-året. Sammen med kunstnerne Guro Moe, Marte Reithaug Sterud og Astrid Groseth lagde hun bestillingsverket «LEN DEM IKKE UT», en scenekunstforestilling til det nye Prøysenhuset. Hun var også med i Helge Lien og Sigurd Holes bestillingsverk  ”Lyden av Prøysen” som ble spilt i Hamar kulturhus. Prosjektet er utgitt som plate og ble vist som konsertdokumentar på NRK jula 2014.

Samme år kom plata ”Skogenes sang”, et samarbeid med trioen «In the Country”. Med Morten Qvenilds musikk og Frida som ekstra bandmedlem ga de ny klang til Hans Børlis dikt. Plata ble Spellemann-nominert i «åpen klasse».

I oktober 2016 kom Frida Ånneviks tredje soloplate «Her Bor»; en etterlengtet ny dose med originale låter og tekster som fester seg i systemet til dem som er så heldige å få høre dem. Frida ble nominert og vant årets Spellemann i kategorien «viser» for «Her bor». I oktober 2017 kom søsteralbumet «Flyge fra» som i likhet med «Her bor» høstet fantastiske kritikker, og ga Frida en ny Spellemannpris i visekategorien.

«Her bor» og «Flyge fra» er begge innspilt i Propeller studio i Oslo sammen med musikerne Haldor Røyne, Andreas Løwe, Jo Berger Myhre og Pål Hausken, og er produsert av Frida selv og Kåre Chr. Vestrheim.

Våren 2018 var hun en av ti deltakere i TV2 programmet «Århundrets stemme». Her gjorde hun blant annet egne versjoner av Joni Mitchells «Woodstock», Janis Ians «At seventeen», og  Astrid S sin «Think before I talk». De to sistnevnte gjendiktet hun til norsk, og hun vant et nytt publikum gjennom sine sterke, egne coverversjoner:  «Søtten år» og  «Tenkt meg om»

I desember 2018 slapp hun sin versjon av Joni Mitchells «River» i gjendiktet versjon, og hun framførte «Elv» på Kvelden før kvelden-konserten på NRK 23.desember. 18.januar utgis «Søtten år» som singel, og både denne og «Elv» blir å finne på plate som ventes høsten 2019.